opleiding kiezen

Waar moet je op letten bij het kiezen van een opleiding?

De keuze van een opleiding is voor veel mensen een lastige. Er is zoveel keus en wat vind je nu eigenlijk echt leuk? Wat wil je later doen? Natuurlijk kun je met de mensen om je heen overleggen. Je hebt de mogelijkheid om een studiekeuzecheck te doen, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden om te achterhalen welke opleiding geschikt is voor jou!

Wel zijn er een aantal dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een opleiding. In dit artikel zullen een aantal manieren besproken worden om erachter te komen welke opleiding bij jou past en waar je dan op moet letten als je een opleiding gaat kiezen.

Kom in actie!

Je hoort vaak dat studenten al snel na de eerste schooldag stoppen met hun opleiding. De keuze was dan vaak niet goed doordacht. Deze studenten hebben over het algemeen niet genoeg onderzoek gedaan naar welke mogelijkheden er zijn. Ze kiezen dan voor een opleiding die breed is.

Als ze zich meer hadden ingelezen, waren ze er waarschijnlijk achter gekomen dat de opleiding helemaal niet bij ze pastte. Natuurlijk wil jij voorkomen dat je de verkeerde keuze maakt. Daarom is het belangrijk om zelf actie te ondernemen. Dit kun je in eerste instantie doen door je op het internet in te lezen in de verschillende mogelijkheden van bijvoorbeeld hbo opleidingen.

Elke hogeschool heeft eens in het jaar (soms zelfs meerdere keren) een open dag. Door bij dit soort dagen aanwezig te zijn, kom je er niet alleen achter of de school bij je past,. maar je krijgt ook nog eens veel informatie over alle opleidingen die ze aanbieden. 

Voor jongeren die de mavo hebben afgerond geldt precies hetzelfde. Ook voor het zoeken naar een mbo opleiding moet je initiatief tonen en erop uit gaan. Alleen dan kom je er echt achter wat jou interesseert en waar jij in de toekomst je energie uit kan halen. Want niks is zo vervelend als een baan in de toekomst waar je niet gelukkig van wordt.

Waar ligt jouw kracht?

Kom je er nog steeds niet uit door naar de open dagen van verschillende scholen te gaan? Dit kan natuurlijk liggen aan dat je niet weet wat jouw talenten zijn. Je moet er bij het kiezen van een opleiding altijd opletten dat je iets doet waar jij denkt dat je goed in bent of goed in wilt worden. Je moet er energie van krijgen en vaak krijg je dit door je talenten verder te ontwikkelen. Echter, als je niet weet waar je talenten liggen, wordt het lastig om een keuze te maken. 

Door een professional in te huren of online een talenten check te doen kun je erachter komen wat jouw talent is. Je moet hiervoor geduld hebben. Het vinden van je talent is niet bij iedereen even makkelijk. Door veel dingen te proberen en gewoon te doen kom in combinatie met een test kom je er het snelste achter waar jouw talenten liggen en wordt de keuze voor een opleiding dus een stuk makkelijker!